Openbaar groen en (openlucht)recreatie
Openbaar groen
Groen draagt bij aan de versterking van de ruimtelijke structuur, de leefbaarheid, gezondheid en ook aan de duurzaamheidsdoelstellingen. In de groenstructuurvisie en het groenbeheerplan is de ontwikkeling en het beheer en onderhoud van het groen in de openbare ruimte en het groen in het landschap als buitengebied nader uitgewerkt. Aandachtpunten verwerkt voor de komende periode:
- Overname van het groenbeheer en onderhoud van groenvoorzieningen vanuit afgeronde civiele projecten: de beheers- en onderhoudskosten van het groen worden aan de voorkant in de projectbegroting opgenomen en na afronding van het project geborgd in de meerjarenbegroting;
- Het verantwoord en op de afgestemde kwaliteitsniveaus (IBOR) onderhouden van de groenvoorzieningen. In dit kader wordt op basis van het bomenbeheerplan in 2022 een nieuw onderhoudsbestek “bomen” gemaakt voor een komende termijn. Hierbij zal speciale aandacht zijn voor het planmatig onderhoud van de gemeentelijke bomen en bosstroken;
- Blijvend vergroten van de soortenrijkdom (biodiversiteit) door gerichte uitvoeringsmaatregelen en aanpassingen in het beheer en onderhoud van onder andere bermen, natuurweides en bomenbestand. Zo wordt er ook in 2022 voor bermen en natuurweides een onderhoudsbestek gemaakt voor een nieuwe termijn. In dit bestek worden de maaikaarten gevisualiseerd waarbij een differentiatie wordt gemaakt tussen intensief en extensief beheer;
- Het beheer en onderhoud rondom de start en rustplekken van de lange afstand wandelroutes, rustplekken en rivierparkings. Dit als onderdeel van de recreatieve toeristische impuls.
Wijkteams
De productiviteit van de wijkteams is in 2020 en 2021 ten opzichte van 2019 fors gedaald. De verwachting is dat deze daling zich ook in de komende jaren voortzet. De oorzaak is de in de basis verouderde populatie van medewerkers die door uitstroom, seniorenverlof en/of gezondheidsklachten steeds minder uren actief zijn. Daarnaast is vanaf 2021 een ontwikkeling zichtbaar dat de zogenaamde aanspreekpunten van ploegen als eerste uitstromen. Gevolg is dat na de uitstroom van het aanspreekpunt een ploeg achterblijft van medewerkers die niet volledig zelfstandig kunnen werken. Dit heeft een negatieve invloed op zowel de productiviteit als ook op de sociale stabiliteit van de betreffende ploeg.
In 2019 t/m 2021 hebben we het probleem deels kunnen ondervangen door efficiency-slagen door te voeren. In deze periode hebben we de technische staat van het areaal verbeterd en dus een kwaliteitsimpuls gegeven. Klimaatbestendige en meer onderhoudsvriendelijke beplantingen zijn aangeplant en daar waar nodig is de bodem verbeterd. In onze uitvoeringswijze hebben we meer ingezet op beeld gestuurd werken en zijn zo veel mogelijk werkzaamheden machinaal weggezet. Ondanks deze inspanningen is gebleken dat ook buiten het groeiseizoen de inzet van inhuur noodzakelijk is.
Om de productiviteit op peil te brengen en te houden is het budget van de wijkteams in de meerjarenbegroting structureel met € 40.000 verhoogd.
Daarnaast zijn de ‘werkbudgetten’ van de wijkteams op basis van het uitgavenpatroon van voorgaande jaren en bovenomschreven ontwikkelingen structureel met € 20.000 verhoogd. Deze extra middelen worden met name ingezet voor:
- onderhoud en inhuur van materieel: door de overname van het veelal verouderd materieel van Vidar is extra onderhoud en inhuur van vervangend materieel nodig;
- kosten als gevolg van schades;
- opleidingen: voor de doorontwikkeling van de eigen populatie zijn extra opleidingskosten nodig;
- indexering; op de budgetten is een prijsindexering van 1,5% toegepast;