Crisisbeheersing en Brandweer
Crisisbeheersing
In Stein zijn er recentelijk diverse crises geweest. In september 2021 is er een calamiteit bij de bouwkuip van het Julianakanaal in Urmond geweest en in januari 2021 een gaslekkage. Ook hebben we in januari de rellen gehad nabij het winkelcentrum. Maar ook het hoogwater van juli 2021 en de coronacrisis zijn bekende voorbeelden. Iedere crisis benadrukt nogmaals de noodzaak van het op orde hebben van de organisatie crisisbeheersing en rampenbestrijding. Dat maakt dat er continu geïnvesteerd moet worden om in te spelen op nieuwe risico’s en ontwikkelingen.
Er is continu aandacht voor crisiscommunicatie. Het tijdig en correct informeren van burgers is van groot belang. De informatie moet betrouwbaar en actueel zijn. Ook de medewerkers betrokken bij crisiscommunicatie worden continu getraind en opgeleid om hun verantwoordelijkheden beter uit te kunnen voeren. De samenwerking met betrokken partners is hierin van groot belang om accurate informatie te kunnen delen.
- De coronacrisis heeft de samenwerking met veel van onze partners in een stroomversnelling gebracht. De langdurige gezamenlijke aandacht voor de bestrijding van Corona heeft verbinding gebracht. Evenals in 2021 zal ook in 2022 de verdere borging van de samenwerking aandacht vergen. Daarbij zal continuering van de samenwerking met Veiligheidsregio Limburg Noord een belangrijke rol spelen.
- De evaluaties van de coronacrisis zullen in 2022 invloed hebben op de risico’s en de wijze waarop we ons daarop gaan voorbereiden.
- In 2022 worden de verbeterpunten uit de evaluaties van de coronapandemie opgepakt. Dit zijn het verwerken van aanbevelingen uit de evaluatie van de wet op de veiligheidsregio’s, het verwerken van verbeterpunten uit reguliere evaluaties en het herstellen van de inspanningen die corona gevraagd hebben.
Brandweer
Onze maatschappij verandert continu en daarop moet de veiligheidsregio zich aanpassen. Van de veiligheidsregio wordt verwacht dat zij meedenkt en meewerkt aan veilige oplossingen voor de regio. Brandweerzorg heden ten dage vraagt kennis van nieuwe technologie en ontwikkelingen daarin. Zowel voor de veiligheid van de burger als voor de eigen veiligheid van het personeel is het belangrijk dat de brandweer blijft investeren in ontwikkeling van het vak en de bijbehorende vakbekwaamheid. In het recente verleden is door het bestuur van de Veiligheidsregio gesproken over de noodzaak om te komen tot een fundamentele discussie over de toekomst van de brandweerzorg in Zuid-Limburg.
De strategische heroriëntatie op de brandweerzorg is mede als gevolg van de pandemie vertraagd en is in 2021 opgestart. De verdere uitwerking hiervan zal in 2022 plaatsvinden.
2022 staat in het teken van de verder doorontwikkeling en professionalisering van de organisatie. Het primaire brandweerproces is een blijvend aandachtspunt. Het blijft een uitdaging om de paraatheid middels de roosters op orde te houden binnen de budgettaire kaders. Landelijk speelt het dossier vrijwilligheid waarover naar verwachting in 2022 meer duidelijkheid is.
De Raad zal actief betrokken worden bij diverse werkvormen die opgestart gaan worden.